Vragen

In 1940 werd Nederland bezet (bezet betekend ingenomen gebied) door het Duitse leger. Ook Nederlands-Indie werd bezet.

1.In welk jaar werd Nederlands-Indie bezet?
a. 1939
b. 1940
c. 1942
d. 1945

2. Door welk leger werd Nederlands-Indie bezet?

3. Nederlands-Indie werd verdedigd door het Nederlandse leger. Hoe heette dit Nederlandse leger dat Nederlands-Indie verdedigde ?

Veel militairen uit het Nederlandse leger in Nederlands-Indie werden gevangen genomen, dit noemen we krijgsgevangen. De krijgsgevangen moesten op verschillende plaatsen in verschillende landen helpen met bijvoorbeeld het aanleggen van een spoorlijn.

4. In welke landen moesten deze krijgsgevangen helpen?
a. Thailand - Indonesië - Birma
b. Duitsland - Japan - Thailand
c. Duitsland - Japan - Indonesië
d. Thailand - Birma – Sumatra

Tijdens het uitbreken van de oorlog woonde er 280.000 Nederlanders in Nederlands-Indie. Bijna al deze Nederlanders werden naar kampen gestuurd. Sommige Nederlanders mochten buiten de kampen blijven.

5. Deze Nederlanders mochten buiten de kampen blijven omdat…………... .
a. ze één of meer Indonesische voorouders hadden.
b. ze konden werken buiten de kampen.
c. ze niet voor het Nederlandse leger werkten.
d. ze besmettelijke ziektes hadden.

Uit de tijd van de bezetting van Nederlands-Indie zijn bijna geen foto’s. Wel zijn er veel kamptekeningen gemaakt.

(het antwoord op de volgende vraag is te vinden op één van de websites die je kunt vinden bij: Wat moet je doen?)

6. Dit is een tekening van een barak. Wat doen de mensen allemaal in zo’n barak?



5 Mei 1945 is heel Nederland bevrijd, de wederopbouw (de vernielde gebouwen, bruggen en wegen worden nieuw gebouwd) kan beginnen. Geld dit ook voor Nederlands-Indie?

7. Jullie gaan een artikel voor de bevrijdingskrant schrijven. In het artikel staat hoe en wanneer de oorlog in Nederlands-Indie afloopt. De volgende woorden moeten in het artikel staan:
Japanse overgave, atoombommen, Soekarno, onafhankelijk.

Je maakt het artikel in een tekstvak in het programma word. Als het niet lukt om een tekstvak te maken dan typ je de tekst en vraag je na het maken van de webquest aan je leerkracht hoe je de tekst in een tekstvak krijgt. Het tekstvak kan geplaatst worden op de afbeelding van de bevrijdingskrant deze is te vinden op de volgende site:
http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://www.stadsarchieftongeren.be/postrijder/images/andereKranten/Het%2520Vrije%2520Volk.jpg&imgrefurl=http://www.stadsarchieftongeren.be/postrijder/viewer/index.php%3Fscherm%3DandereKranten&usg=__fmiAZOGVahA1eFDEVkK_N-TsbQE=&h=2075&w=1455&sz=1666&hl=nl&start=1&zoom=1&tbnid=r0qd80ZWhNfxOM:&tbnh=150&tbnw=105&ei=8ua-Tc2jBc2_4ga-_M3LBw&prev=/search%3Fq%3Dhet%2Bvrije%2Bvolk%26hl%3Dnl%26sa%3DN%26gbv%3D2%26tbm%3Disch&itbs=1